fbpx
Més d’un miler de persones viuen el primer Mamapop solidari a Tarragona
3 de desembre de 2023
Mamapop entusiasma el públic lleidatà amb l’espectacle més aclamat de la seva història
23 de desembre de 2023
Més d’un miler de persones viuen el primer Mamapop solidari a Tarragona
3 de desembre de 2023
Mamapop entusiasma el públic lleidatà amb l’espectacle més aclamat de la seva història
23 de desembre de 2023

Les plaquetes de la sang: els detectius del càncer de mama

Nou mètode per determinar el pronòstic i evolució del càncer de mama

Una de les investigacions, finançades gràcies a les donacions que genera l’espectacle Mamapop, conclou que el tumor utilitza la maquinària genètica de les plaquetes per a estendre’s a través del torrent sanguini i per a activar-se amb més força

Gràcies al finançament de l’espectacle Mamapop, l’equip investigador integrat per profesionals de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) i l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) ha establert un nou mètode per determinar el pronòstic i l’evolució del càncer de mama. Aquest mètode “més fiable i senzill” utilitza una anàlisi de sang per mesurar les plaquetes i així conèixer el pronòstic en cada etapa del càncer de mama i poder aplicar les millors opcions de tractament.

L’investigador i facultatiu de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida que lidera el projecte, Serafín Morales, ha detallat com tot aquest procés deixa una marca, una mena de rastre, que permet controlar la càrrega tumoral i esbrinar el recorregut que el càncer farà en el cas de desenvolupar metàstasi. Actualment, s’està portant a terme aquest mètode en unes 150 pacients amb càncer de mama en diferents escenaris i subtipus.

“És un projecte continuista, però alguns resultats ja s’han pogut aplicar a les nostres pacients per a poder beneficiar-les” ha explicat Morales.
La rellevància de la descoberta també està en el fet que el mapa genòmic de les plaquetes és molt més senzill d’aïllar que no pas haver de fer-ho a través de l’estudi de la sang on es barregen moltes altres substàncies. Detectant i resseguint la simbiosi que el tumor fa amb la plaqueta es pot avaluar amb major precisió informació sobre situació real del càncer des de l’inici del diagnòstic i preveure cap a on proliferarà.

L’estudi és un dels treballs que els investigadors del GREBIC de l’IRBLleida fan gràcies al finançament que des de fa set anys aporta la iniciativa del Mamapop. Enguany, la 8a edició del concert-espectacle, dedicat als millors musicals, tornarà a ser l’aventura musical i solidària de Nadal en les tres sessions que posarà en escena al Teatre de la Llotja de Lleida. El creador i director del Mamapop, Manel Simon, ha explicat que les dues de dissabte, dia 23 de desembre, ja estan exhaurides i ja només queden algunes entrades per a la de diumenge 24 a les 17.00 hores.

La roda de premsa també ha comptat amb la presència del director de l’IRBLleida, Diego Arango, que ha acompanyat Simon i Morales.

Text: Comunicació i Premsa Mamapop / IRBLleida

——
L’IRBLleida pertany a la Institució dels Centres de Recerca de Catalunya (I-CERCA), que s’organitza segons un model de bon govern i de funcionament que permet assegurar l’eficiència, la flexibilitat de gestió, la captació i promoció del talent, la planificació estratègica i la capacitat executiva dels centres de recerca de Catalunya.

 

 

Descarrega’t la nota de premsa en PDF fent clic aquí.

 

Compra la teva entrada fent clic aquí.

Utilitzem cookies per a oferir-te la millor experiència en la nostra web. Podeu esbrinar més sobre quines galetes estem utilitzant llegint la nostra Política de cookies.